background blog ni !!!!!!

Rabu, 9 Ogos 2017

Gulai Ikan Tenggiri Kering

Gulai Ikan Tenggiri Kering

 

Gulai ikan tenggiri  ni sedap makan nasi panas atau pun cicah roti.

Mula-mula kena buat gulai dulu.

Bahan-bahan untuk dikisar
1 ulas bawang besar
7 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk cili
1 paket rempah kari ikan

Bahan untuk menumis 
4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
herba campur
daun kari

santan 1 paket
ikan tenggiri 4 ketul
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa

Cara-cara 
1. Tumis bahan menumis.
2. Masukkan bahan kisar.
3. Bila dah naik minyak, masukkan santan sampai mendidih.
4. Masukkan ikan 


Bila gulai dah masak, alihkan ke kuali supaya cepat kering.
1. Keringkan gulai, tambah 2 sudu besar gula.
2. Apabila hampir kering, potong cabai kering nipis-nipis masukkan ke dalam gulai kering tadi. Goreng sampai gulai sampai kering




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...